Wat is RVS ?

Ook wel roest vast of roestvrij staal genoemd. Ondanks dat het zo genoemd word is het niet zo dat er geen roestvorming op kan treden. Wel word dit proces vertraagd. Bij RVS materiaal kan er door twee factoren roestvorming ontstaan, dit is doordat het in aanraking komt met chlorides of wanneer het materiaal niet zuiver.

Door het RVS materiaal te kiezen met het juiste keurmerk kun je roest vermeiden. Mocht er toch roest aanwezig zijn kan dit verholpen worden door het materiaal te beitsen. Hiermee worden alle verontreinigingen verwijderd.
RVS bestaat te allen tijde uit de volgende stoffen; ·minimaal 11% chroom (Cr) en maximaal 1,2% koolstof (C). Andere rest stoffen die gevonden kunnen worden in RVS zijn silicium, stikstof, titanium, molybdeen en mangaan.

Wanneer dit niet het geval is mag het geen RVS genoemd worden.

RVS kan worden ingedeeld in verschillende groepen, de meest voorkomende zijn; Austenitische, Ferritische en Martensitische staaltypen en Austenitische chroom-nikkel- mangaanlegeringen.

Per groep geven wij een kleine voorlichting.

De meest voorkomende soorten in deze groep zijn type 304 en 316.
Deze twee types zijn te onderscheiden door het gehalte chroom en nikkel. Type 304 bestaat voor 18% uit chroom en 8% uit nikkel. Vanwege deze eigenschappen word dit type ook wel 18/8 genoemd. Type 316, word ook wel 18/10 genoemd. Deze bestaat namelijk uit 18% Chroom en 10% nikkel.

Austenitische Staaltypen

Type

304 18/8

316 18/10

Chroom gehalte

18%

18%

Nikkel gehalte

8-10%

10-14%

Koolstof

<0,15%

<0,15%

Het grootste gedeelte van de RVS-Productie bestaat uit Austenitische staaltypen. De percentages van deze stoffen zijn van groot belang voor de kwaliteit van dit materiaal. Wanneer er namelijk een te laag percentage chroom of nikkel aanwezig is zal dit er voor zorgen dat de kwaliteit van het materiaal zal verslechteren.

Een groot voordeel van deze groep is dat dit materiaal niet magnetisch is.

Door een lager chroom en nikkel percentage is dit materiaal minder bestand tegen corrosie. Deze groep heeft een magnetische eigenschap en is niet hardbaar door warmtebehandeling. Door deze eigenschappen raden wij het af om dit metaal te gebruiken bij een hoog agressief milieu.

Dankzij de structuur van dit materiaal wordt het veel toegepast. Martensitische staaltypen zijn namelijk erg sterk maar tevens makkelijk te bewerken. Het enige nadeel bij dit materiaal is dat er sneller corrosie op kan treden. Daarentegen is dit type goed te harden door een warmtebehandeling.

Precipitatie-hardende vorm van Martensitische Staaltypen. (17-4ph)

Dit is eigenlijk de verbeterde versie. Om de snellere vorming van corrosie tegen te gaan is er een andere vorm van Martensitische rvs ontwikkeld. De bestendigheid tegen corrosie is vergelijkbaar met die van de austenitische soorten. De kenmerkende eigenschappen van de Martensitische Staaltypen doen er ook niet voor onder. De hardheid en rekgrens ligt juist hoger.