Non-Ferrometalen

Een non-ferrometaal is een metaal dat geen ijzer bevat of waarin de legeringen ijzer niet als

hoofdbestanddeel hebben (bijvoorbeeld koper, lood, aluminium, zink, brons en messing).

Koper is verkrijgbaar in verschillende vormen. In de metaalhandel is het dan ook van groot belang deze te kunnen onderscheiden, omdat dit waarde bepalend is. Zo heb je namelijk producten gelegeerd met koper zoals messing en brons, maar ook producten waar koper in verwerkt is zoals kabels.

Gemengd koper
Gemengd koper is wat bijvoorbeeld gevonden word bij koperen leidingen. Vaak is dit een combinatie van rood en geel koper.

Hand gepeld koper
Hand gepeld koper spreekt eigenlijk al voor zich. Dit is koper wat al gescheiden is van de kabels waarin het zich bevond. Koper mag pas hand gepeld genoemd worden wanneer het voldoet aan de volgende eisen.
– er mogen geen vreemde aanhechtingen aan het koper verbonden zijn.
– er mag geen oxidatie of radioactieve stoffen op het koper gevonden worden

Neem voor meer informatie van de volgende producten contact op

Nieuw rood
Zwaar rood
Bovenleiding
Vet hand gepeld met papier Papier draad

Waarom dit metaal veel gebruikt wordt in onder andere de vliegtuigindustrie is vanwege de volgende eigenschappen.

  • –  Licht van gewicht (in vergelijk met staal of brons meer dan de helft lichter van gewicht)
  • –  Even sterk als staal
  • –  Bestand tegen corrosie
  • –  Geen slijtage (slijtvast)
  • –  Een goede geleider
  • –  Zo goed als niet magnetisch (ferromagnetisch)
  • –  Makkelijk te bewerkenEen nadeel van aluminium is dat het bij hogere temperaturen zacht wordt, dus zal vervormen.

Dankzij de makkelijke bewerkingsmogelijkheden word lood al sinds jaar en dag gebruikt voor verschillende doeleinden. Lood is dan ook één van de oudste en meest voorkomende metalen uit de geschiedenis. Lood is een schadelijk product voor het milieu, daarom zijn veel toepassingen van lood vervangen door andere materialen. Een voorbeeld hiervan zijn pijpleidingen die vervangen worden door kunststof.

Ondanks dat het schadelijk is voor het milieu is lood wel goed recyclebaar. Lood wordt bijvoorbeeld veel toegepast in elektronische apparaten of legeringen van metalen.

Net als lood wordt ook zink al eeuwenlang gebruikt. Zink wordt veel in de industrie gebruikt als hulpstof. Zo wordt zink bijvoorbeeld gebruikt als bescherming tegen corrosie of als legeringsmateriaal. Dit zien we terug in bijvoorbeeld regenpijpen, dakgoten of als legeringsmateriaal in messing. Tevens is zink ook veel te vinden in batterijen.

Belangrijke eigenschappen van messing zijn hoge hardheidsgraad, makkelijke bewerkbaarheid en hechte structuur. Dankzij deze eigenschappen is dit materiaal zeer geliefd in onder andere de sanitair productie. Wat we bijvoorbeeld veel terug zien zijn messing producten die verchroomd zijn.

Ook messing is een legering van verschillende stoffen. Daardoor is deze ook in verschillende gradaties te vinden. De drie meest bekende vormen zijn; Alfamessing, Bètamessing en Wit messing.

Alfamessing

Bètamessing

Wit messing.

Zink gehalte

<40%

>40%

>45%

Smeedbaarheid

Koud

Alleen verwarmd

niet

Bruikbaarheid

flexibel

Harder en sterker

Bros

Dankzij de eigenschappen van brons is het een geliefd product om te gieten in bijvoorbeeld kunstvoorwerpen. Vaak worden bronzen beelden gemaakt als buiten decoratie omdat het een hoge corrosiebestendigheid heeft.

Brons bestaat uit een legering van tin en koper. Tin zorgt ervoor dat het een hard en moeilijk buigzaam materiaal is, daarnaast heeft koper de eigenschap een grote dichtheid te hebben. Door deze combinatie wordt brons niet gebruikt binnen de bouw industrie.

Non-Ferro metalen kunnen ook worden gevonden in kabels. Kabels bestaan vaak uit koper, lood of aluminium. De waarde van de kabels word bepaald aan de hand van de soort en hoeveelheid metaal in de kabel.

Ondanks dat nikkel als een op zichzelf staande stof gevonden word, word nikkel het meest toegepast als hulpstof in een legering. Zo word het grootste deel van het gewonnen nikkel toegepast in de productie van RVS. Nikkel wordt ook toegepast in andere legeringen en toepassingen. Een voor ons bekende toepassing is bijvoorbeeld de oplaadbare batterij en muntgeld.